Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Профил на купувача
вторник, 18 ноември 2014

КЛИКНЕТЕ ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ТУК

НИТ- Нови Интернет Технологии ЕООД предлага система, с помощта на която Възложителите на обществени поръчки могат лесно да управляват Профил на купувача, изискваната от ЗОП информация.
Всеки Възложител, закупил системата, автоматично разполага със свой собствен публичен ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА, ИЗПЪЛНЯВАЩ ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ.

Системата разполага с готови шаблони за публичните покани и обществените поръчки. Целта е улеснение при използването и избягване на възможността за пропуски.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Четки за зъботехници
понеделник, 04 януари 2016


Функционалност , баланс, ергономичност и ефективност са специфичните характеристики на тези инструменти за денталната индустрия. Чрез използването на подбрани и качествени влакна се произвеждат първокачествени четки за всички области на стоматологията. От основно значение е внимателната обработка на суровините. Като най-ценената от тях е зимната опашка на мъжкия червен самур " Mustela sibirica ". Проследете изтънчеността на този занаят в споделеното видео.

повече
 
Вградени в зъбите сензори отчитат стоматологични проблеми
понеделник, 21 декември 2015

Без значение дали ядене, пиете, говорите, кашляте, дишате или пушите, устата извършва постоянно движения. Поради факта, че устата може да ни даде незаменима информация за здравето на нашето тяло, екип от National Taiwan University създаде сензор, който се вгражда в рамките на един единствен зъб. Сензорът е толкова малък, че би могъл да се побере в един изкуствен зъб или да бъде прикрепен към истински.
повече
 
Ерозията на зъбите причинена от газираните напитки остава за цял живот
понеделник, 07 декември 2015

Приемането на диетични газирани напитки, наистина намалява дневния прием на калории, но когато става въпрос за ерозия на емайла на зъбите, проблемът вече не се състои в това.  През последните 25 години се наблюдава увеличаване на броя на пациентите с ерозия на зъбния емайл. Веднъж разрушен, защитният слой на зъба не може да се възстанови и остава за цял живот.
повече
 
Съвети за избора и употребата на водата за уста
вторник, 01 декември 2015

Схващането, че здравите зъби са продукт на редовно миене с паста, почистване с конец и изплакване с вода за уста, е възприето за меродавно от всички нас, при това – още от ранна детска възраст. 
Но дали това наистина е така? Според изследвания, проведени през последните години, употребата на вода за уста трябва да бъде внимателно преосмислена.
повече
 
Новите тенденции при пастите за зъби
четвъртък, 19 ноември 2015

Създадената от Procter & Gamble марка паста за зъби “Crest” представи новата си продуктова линия – „Be”. Тя включва три нова вкуса:  ментово-шоколадов, ванилово-ментов и съчетание между лайм и мента. Въпреки екстравагантните си вкусове, и трите вида пасти за пасти притежават почистващи, избелващи и защитаващи зъбите съставки.
повече
 
Колко захар има в храната, която ядем?
петък, 02 октомври 2015

Консумирането на твърде много захар повишава риска от редица проблеми, включително лошо дентално здраве, затлъстяване и диабет тип 2.  За да се запази контрол на нивата на захарта, помага да се знае точно колко захар има в храната, която ядем. Тук сме изброили съдържанието на захар в множество ежедневни храни, както обработвани така и естествени. Някои от тях могат да ви изненадат.
повече
 
Колко захар да приемаме на ден?
понеделник, 14 септември 2015

Световната здравна организация  (СЗО) предлага да се намали наполовина препоръчаният дневен прием на захар до 5% от общите дневни калории , за справяне с проблемите на общественото здраве , като затлъстяване и денталните проблеми. През последните години е налице нарастваща загриженост по отношение на консумацията на захари, които се добавят към храни от производители - като глюкоза , фруктоза и захароза.
повече
 
Да измиете зъбите си за 6 секунди. Възможно ли е това?
петък, 28 август 2015

Екип от лекари по дентална медицина са създали иновативна четка за зъби,  с която можете да почистите зъбите си за по-малко от шест секунди.
Производителят е Blizzident и използва дентални скенери и изключително чувствителен 3D принтер, за да създаде четка за зъби, състояща се от около 400 меки косъмчета. Производителите са на мнение, че иновацията ще помогне за отстраняване на „обичайните грешки“, които хората допускат при миенето на зъби. Но експертите твърдят, че са нужни още проучвания.
повече
 
Colgate владее Facebook и YouTube , докато Oral-B взема попечителство над Twitter
четвъртък, 09 юли 2015

Казват, че една ябълка на ден държи докторите на разстояние, а миенето на зъби два пъти на ден – държи зъболекарите на разстояние. И това е причината поради която индустрията за паста за зъби в Индия е изчислена на 750 крора (крорът е мерна единица за милион в Индия, 1 крок е равно на 10 милиона). Може да имате мента, сол или флоур във вашата паста за зъби, дори да имате отделна с вкус на дъвки, за децата в къщи, млади и стари, но не можете да игнорирате факта , че пастата за зъби е първото нещо, което целувате за добро утро….и ако не го направите…оххх!
повече
 
Бурната търговия на уличните зъболекарите в Пакистан
сряда, 24 юни 2015

Повече от 13 хиляди незаконни, неквалифицирани зъболекари седят по тротоарите на Пакистан, предоставяйки услуги на хора, които не могат да си позволят здравеопазване.
Последни доклади сочат, че 78% от пакистанците не разполагат с достъп до основни здравни заведения, а частните медицински грижи са непосилни за повечето.
повече
 
5-те нации, в които златните зъби са все още на почит
събота, 16 май 2015


Сплави на златото се използват във възстановителната стоматология за изготвяне на корони и мостове. Ковкостта на златните сплави позволява по-прецизно възстановяване на повърхността на зъба, отколкото при порцелановите корони. В някои региони на света, особено в Източна Европа, бившите съветски републики, Централна Азия и Кавказ, златни зъби  се носят като символ на богатство.
повече
 
Устната хигиена при спортистите
петък, 28 февруари 2014
Стоматолози открили „поразително“ ниски нива на устна хигиена при атлетите на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Една пета от атлетите признават, че тяхната устна хигиена влияе на обучението и представянето им.
В проучване, публикувано в британски вестник по спортна медицина се уточнява, че най-често срещаните заболявания са кариеси, зъбна ерозия и заболяване на венците.
повече
 
Как да предотвратим болезнената чувствителност на зъбите?
четвъртък, 20 февруари 2014

Освен че е неприятен и болезнен синдром, чувствителността на зъбите (хиперестезия) е и признак за това, че в устната кухина на потърпевшия нещо не е наред. Затова, възможно най-скоро, той трябва да предприеме мерки за увеличаване на киселинността в тази среда.
повече
 
Грижи за устната хигиена на детето
сряда, 19 февруари 2014

В предишната статия „Кога да заведем детето за пръв път на стоматолог?“ говорихме за нуждата от ранен стоматологичен преглед на детето. Днес ще дадем няколко съвета за това как родителите могат да подпомогнат устната хигиена на своите деца, предотвратявайки до голяма степен, развитието на бъдещи дентални заболявания.
повече
 
Кога да заведем детето за пръв път на стоматолог?
вторник, 18 февруари 2014

Миналата година Американската стоматологична асоциация и Стоматологичната асоциация на Уисконсин започнаха кампания, с която целят да информират родителите за значението на стоматологичните прегледи още в най-ранна възраст, по възможност преди първата годинка на детето.

повече
 
Връзката между устната хигиена и болестта на Алцхаймер
понеделник, 17 февруари 2014

Учени от Университета в Централен Ланкашир (Великобритания) откриха зависимост между лошата устна хигиена и развитието на болестта на Алцхаймер. Проучванията установили, че в мозъците на пациенти с дименция се съдържат бактериите Porphyromonas gingivalis, които обикновено се свързват с развитието на хроничната пародонтоза (заболяване на венците).
повече
 
Био пластир за регенериране на увредени кости
петък, 14 февруари 2014

Учени от университета в Айова създадоха био пластир, чието имплантиране води до регенериране на липсващи или увредени кости. За изработването на продукта екипът използва колагенова платформа, съдържаща синтетични ДНК молекули, които са преносители на генетичния фактор PDGF-B. 
повече
 
Полезни за зъбите бонбони?
четвъртък, 13 февруари 2014


Учени от германската лаборатория Organobalance GmbH създадоха полезни за зъбите бонбони. Екипът на Кристин Ланг твърди, че продуктът им успешно намалява нивата на „лошите“ бактерии в устната кухина, които водят до разлагане на зъбния емайл, оставяйки действащи само „добрите“ бактерии , участващи в разграждането на храната и усвояването на съдържащите се е нея вещества.
повече
 
Износването и изтриването - най-големият проблем на зъбите през 21 век
понеделник, 22 февруари 2010

Смята се, че през 21-ви век най-честото увреждане на зъбите ще бъде износването или изтриването, което не е проблем само от естетична гледна точка. Процесът е толкова агресивен, че може да доведе до загуба на 2/3 от височината и обема на зъба.

Една от най-разпространените причини е прекомерната употреба на газирани напитки,  натурални сокове от кутия, които съдържат голямо количиство добавени киселини, и дори прекомерната употреба на цитрусови плодове и сокове.
повече
 
За и против електрическите четки за зъби
вторник, 28 януари 2014

Съвременните технологии позволяват да се правят най-различни иновации в нашето ежедневие. Появата на електрическата четка не е изненада за никой. Тя помага за по-лесното почистване на зъбите. Много хора са склонни да купуват електрически четки с надеждата , че тя ще им помогне по-лесно да направят усмивката си снежно бяла. Много често биват използват и от децата.
Електрическите четки за зъби могат да бъдат разделени на няколко вида: вибриращи, въртящи се, вибриращи с подвижни глави с въртящи се косъмчета.

повече
 
Интересни факти
понеделник, 27 януари 2014

Трите вида страх от зъболекаря


Страхът от зъболекаря е един много голям проблем. Според статистиката, четири от пет души се страхуват от стоматолозите, а един на седем страда от фобия и не посещава стоматологични кабинети.
Експертите разделят страховете на три вида.
повече
 
Пародонтоза и бременност
четвъртък, 23 януари 2014


Според едни от последните изследвания на Американската академия по пародонтология (ААП) и Европейска федерация по пародонтология (ЕФП), развитието на пародонтоза по време на бременност, може да доведе до различни нежелани последствия, като преждевременно раждане или раждане на бебе с прекалено ниско тегло.

повече
 
Пиер Фошар-"бащата на съвременната стоматология"
четвъртък, 23 януари 2014


Пиер Фошар (1678 - 1761) е френски лекар, посочван  като "баща на съвременната стоматология".  Той е известен с книгата си Le chirurgien dentiste (от френски - "Хирургът стоматолог"), издадена през 1728 г.
повече
 
Устната хигиена през Древността
сряда, 22 януари 2014

Във всичките периоди от човешката история, здравите зъби и венци безспорно са свързани с хигиената на устната кухина. Тя е била водещият елемент в стоматологичната практика и през Древността. За първите стоматологични инструменти се считат дървените клонки, открити по време на разкопки на погребение в древна Етрурия и Египет, които са служели за премахване на плака. Първите специално изработени  клечки от злато са били открити в Шумер и датират от 3000 г.пр.Хр.

повече
 
3D-ТЕХНОЛОГИЯ!
вторник, 21 януари 2014

Производството на модерни протези е не само скъпо и изискващо много човешки ресурси, но е нужно и сериозно изучаване на индивидуалните и специфичните данни на пациента.
Възможни грешки в етапите на лечение, както и използването на неподходящи материали, води до некачествени протези, което от своя страна довежда до значително увеличение на различни усложнения от функционален и естетичен характер.
повече
 
Пожълтяване на зъбите
понеделник, 20 януари 2014

Пожълтяването на зъбите е свързано с нарушения на външната им обвивка - емайла.  През микропукнатините в него навлизат вещества, които оцветяват трайно подлежащото вещество, т.нар. дентин. Той е по-мек и по-лесно встъпва в реакция с проникналите през емайла молекули. Този процес води до промяната в цвета му. Ето някои от причините за появата му.
повече
 
Пастата за зъби - необичайни приложения на един обичаен предмет
сряда, 15 януари 2014

Знаете ли, че пастата за зъби, тубичката, която традиционно стои на шкафчето в банята ви и към която посягате, само когато миете зъбите си, може да бъде използвана за много други неща? Колкото и странно да звучи, това е така. Ще останете изумени от нейните полезни необичайни приложения.

повече
 
Кореново (Ендодонстско) лечение на зъб
понеделник, 13 януари 2014

Ендодонтското лечение на зъб, по-известно като кореново лечение, е процедура, при която се премахва увредената пулпа на зъба, като кореновите канали биват разширени и запълнени, посредством химична обработка.
Две са основните причини, които могат да доведат до прилагане на кореново лечение, а именно: инфекция на пулпата или увреден коренов канал.

повече
 
Отстраняване на млечни зъби
петък, 10 януари 2014

Падането на млечен зъб – събитие, което винаги е вълнувало децата и техните родители. Разбира се, много от нас си спомнят „варварските“ процедури по отстраняването им. Днес, в съвременната детска стоматология, млечен зъб може да се извади в уютна среда с любим анимационен филм. 
повече
 
Анестезия в детската стоматология
четвъртък, 09 януари 2014

Кое дете обича да ходи на зъболекар? Страшен човек с бяла маска и бормашина в ръка. В такава стресова ситуация, абсолютно нормалната реакция на детето са сълзите. Всяко отиване при зъболекаря е съпроводено от гневно избухване, което е почти невъзможно да бъде спряно.
повече
 
Лазерна стоматология : плюсове и минуси
сряда, 08 януари 2014

Използването на лазерна стоматология ще позволи на лекарите да предлагат на пациентите широк спектър от минимално инвазивни , безболезнени процедури с голям лечебен ефект и естетичен резултат . Какви са предимствата и недостатъците на лазерната стоматология. За това ще ни разкаже д-р Игор Кузман. 
повече
 
Предимства и недостатъци на лазерната стоматология
понеделник, 02 декември 2013

Прилагането на най-модерни технологии в областта на денталната медицина вече се превърна в стандарт и стремеж. Сред последните нововъведения се откроява употребата на лазер и лазерните процедури, които могат да се прилагат за лечението на различни стоматологични заболявания.
повече
 
10 забавни факта за зъбите, които ще ви накарат да се усмихнете
петък, 06 декември 2013

Ако имате нужда от дневна доза любопитна информация, предлагаме Ви този списък с 10 интересни факта за зъбите:
1. Въпреки че в днешно време приемаме четките за зъби за даденост, те не винаги са били част от нашето ежедневие. В миналото хората са използвали пръстите си или листа, за да почистват зъбите си, като са извършвали кръгообразни движения.
повече
 
"Човека - на върха на хранителната верига"
петък, 01 ноември 2013


Нека припомним екстравагантното творение на британското модно дуо Мариана Фантиц и Доминик Ян, които  взривиха модната сцена със своите обувки с подметка от зъби. 1050 изкуствени човешки зъба, залепени върху подметките на официални мъжки обувки. Идеята - олицетворяват "човека - на върха на хранителната верига".
За изработването били използвани класически мъжки черни обувки, по чиито подметки били залепени перлено бели и златни зъби.

Източник: БГНЕС
 
Осем полезни съвета
неделя, 19 май 2013

Стаматологичната практика не може да се ограничи само със създаването на клиника, издаването на брошурка и препоръките на пациентите от уста на уста. Стоматологичната практика е също и бизнес, а пациентита са клиентите. 
повече
 
Шоколад!!!!!
петък, 10 май 2013

Според специалистите, шоколадът разваля зъбите, защото полепва по тях и се образуват кариеси. Но ако те се мият след всяко ядене по правилен начин, няма да има никакъв проблем.
повече
 
Седем храни за здрави зъби.
петък, 10 май 2013

1. Сирене
Сиренето е с ниско съдържание на захар и киселина и високо съдържание на калций, което го прави добър избор. Но също така съдържа казеин, протеин, открит в млякото, което е особено полезно за подсилване повърхността на зъба
повече
 
Какво представлява Gingivitis?
петък, 10 май 2013

Gingivitis представлява възпаление на венците (gingiva). Ако не се лекува, възпалението на венците може да прогресира до пародонтит, което е по-сериозно и в крайна сметка може да доведе до загуба на зъби. Един от основните фактори, допринасящи за възпаление на венците е натрупването на плака, бактерии, които редовно се образуват по зъбите. Тези бактерии създават вторични продукти, които могат да увредят венците. 

повече
 
Мед и канела против лош дъх
понеделник, 08 април 2013


Лошият  дъх, известен като халитоза, е може би един от най-големите социални табута и един от най-смущаващите здравни проблеми за човека. Причинява се от бактериален свръхрастеж на повърхността на езика.
Много хора смятат, че
водата за изплакване на уста  лекува  лошия  дъх . За съжаление, повечето конвенционални води за уста са неефективни и само временно прикриват  лошата миризма.

повече
 
Изследвания показват връзка между пародонтозaта и сърдечните болести
сряда, 27 март 2013

Изследванията показват, че възпалението, причинено от заболяване на венците увеличава натрупване на плака и че това може да допринесе за подуване на артериите. Изследователите са открили, че хората със заболявания на венците е два пъти по-вероятно да страдат от исхемична болест на сърцето, отколкото  тези, които нямат заболяване на венците.
повече
 
Какво причинява заболяване на венците?
понеделник, 25 март 2013
Какви са симптомите? 
Заболяване на венците обикновено е причиненo от натрупване на зъбна плака.

Симптомите включват болки и подуване на венците (което може да бъде причинено от по-енергично миене на зъбите), кървене от венците и отдръпване на венците - водещи в най-лошия случай до загуба на зъби.
повече
 
Грижа за зъбите
понеделник, 25 март 2013

Здравите и красиви зъби ни даряват с приятна усмивка, която ни прави привлекателни. Но за да запазим зъбите си красиви, е необходимо да се грижиме старателно за тях, да ги почистваме и да изплакваме устата си след всяко ядене.
Ето три правила, които ще помогнат да поддържаме зъбите си здрави. 
      * Храната трябва да е богата на витамини /повече плодове и зеленчуци/ и тя трябва да се сдъвква добре.
повече
 
Наднорменото тегло е свързано с пародонтита
понеделник, 25 март 2013

Изследователи от Отдела за наука, технологичен трансфер и икономическо развитие на Университета в Бъфало, САЩ, са открили, че наднорменото тегло е съществен показател за развитието на пародонтит, независимо от възрастта, пола, расата, етноса и тютюнопушенето. Нещо повече, анализът на националната извадка показва, че тази взаимовръзка се обуславя от инсулиновата резистентност. Установено е, че тежестта на загуба на аташман се увеличава пропорционално с увеличаване на инсулиновата резистентност.
повече
 
Неочаквани причини за заболявания на зъбите и венците
понеделник, 25 март 2013

 Нова причина за стоматологични заболявания по венците ии зъбите откриха специалисти от Цюрих.
Оказва се, че хората, чийто работа е свързана с повече стрес, влизат в групата с повишен риск от заболявания.
  Направено е изследване с две групи студенти. Участниците от първата група са се подготвяли за изпити в рамките на месец, а останалите са посещавали занятия редовно. Един месец по-късно, експертите са направили оценка на здравето на всички участници в експеримента.
повече
 
Развалени зъби се появяват от неправилно хранене
четвъртък, 07 март 2013

В непрекъснатата борба за спасение на зъбите най-малко на човек може да помогне пастата за зъби. Съвременният човек е абсолютно уверен, че с помощта на пастата за зъби и четката може да се предотврати кариесьт и пародонтозата /заболяване на венците/. За съжаление той не знае, че вярата в тази мнима профилактика на кариеса и пародонтозата е основана върху представата, която из основи противоречи на микробиологическите данни, да не говорим за конфликта със здравия разум.
повече
 
Избелване на зъби и бременност
понеделник, 11 март 2013

Ако сте бременна и желаете да избелите зъбите си трябва да знаете няколко съвета за избелване по време на бременност и кърмене.

Все още не съществуват достатъчно тестове на употреба на избелващ гел по време на бременност. Докато тези тестове се извършат в широк мащаб, може би е най-добре да подходите с особено внимание и предпазливост към избелването. Производители на продукти за избелване на зъби най-общо не препоръчват употребата им по време на бременност по различни причини (най-често поради зъвеждане под отговорност).

повече
 
Чувствителни зъби
четвъртък, 01 октомври 2015

Какво е това?


Много от нас казват, че имат "чувствителни зъби." Това обикновено означава, че чувстваме  болка или дискомфорт в зъбите в определени ситуации. Това може да се случва при:
  •     Пиене или ядене на студени неща;
  •     Пиене или ядене на горещи неща;
  •     Яденето на сладки неща;
  •     Докосването на зъбите с други зъби или езика.
повече
 
Аспиринът ускорява кариесa
вторник, 22 януари 2013

 Вземането на аспирин ежедневно може да разруши зъбите и да предизвика многобройни кариеси. Това
твърдят учени от университета в Марсилия. Те проучили анкетните карти на 2500 пациенти на възраст от 30 до 55 години и установили, че най-тежки поражения на зъбите се намират у пациенти, които са вземали постоянно аспирин поради различни причини, и са държали таблетките продължително в устата си. Стоматолозите смятат, че пораженията се дължат на обстоятелството, че аспиринът е бил държан продължително в съприкосновение с емайла на зъбите.

повече
 
Храна за зъбите
вторник, 12 март 2013

В допълнение към миенето на зъби два пъти на ден, можете да се грижите за зъбите с определени храни. Ето няколко начина за защита на вашата усмивка, когато четката за зъби не е под ръка.

Моркови
Кафето, боровинките и червеното вино, оставят петна върху вашите зъби. Ако тези храни присъстват редовно във вашето меню, не забравяйте да хапвате моркови. Морковите естествено отстраняват петната, както ябълките и целината.
.....
повече
 
Всекидневната грижа за зъбите и устата има някои правила
вторник, 12 март 2013

Всекидневната грижа за зъбите и устата има някои правила, които специалистите препоръчват да бъдат спазвани, за да се избегнат проблемите в дългосрочен план. Може би знаете някои от тях, но какво пречи да проверите най-важните препоръки...

За зъбите е добре:
• Да се избира не тази паста за зъби, която ви устройва като цена или дизайн, а която е подходяща за вас. За тази цел се посъветвайте с вашия стоматолог.
повече
 
Вадене на мъдрец
понеделник, 18 март 2013

Мъдреците представляват кътни зъби (молари), които са в най-задната част на устата. Ваденето на мъдреци е доста често прилагана манипулация, която се е превърнала почти в ритуал. Има четири мъдреца- горен ляв, горен десен, долен ляв и долен десен. Тези зъби обикновено поникват в края на пубертета или в началото на двадесетте години, но могат да останат и ретинирани (не успяват да прорежат), поради липса на място в челюстта или неправилен ъгъл на разположение. Най-често срещаният тип ретиниран мъдрец е „мезиално” разположения, което означава, че зъбът е под ъгъл напред към предната част на устата.

повече
 
Зъбно главоболие
понеделник, 11 март 2013

Различните възпалителни заболявания на зъбите и сливиците често са източник на трайно главоболие. Известно е, че патологичните огнища в резците на горната челюст се съпровождат с болки в челната област, пораженията на кучешките зъби и кътниците – с болки в слепоочията, а пораженията на мъдреците – с болки в теменно-тилната област. При възпаления на зъбите на долната челюст главоболието може да има различен характер.
повече
 
Нощно скърцане със зъби
понеделник, 04 февруари 2013

Специалистите смятат, че много хора най-често скърцат със зъби насън при нарушения в нервната система.

Как да се избавите от това?
По време на сън при всеки от нас се получава свиване на дъвкателните мускули. Но при някои хора тези мускули се свиват 4 пъти по-често и 2 пъти по-силно. Точно от това се получава и този специфичен звук – скърцането. Може да се предположи, че такава повишена активност на мускулите има генетичен характер.
повече
 
Уста и зъби
сряда, 06 март 2013

В устната кухина започва процесът на храносмилането, при който приетата груба храна в несмлян вид трябва да бъде много добре сдъвкана, раздробена на ситно и приведена в удобна за по-нататъшно преработване форма от останалите отдели на храносмилателната система.
Намиращите се в лигавицата на устната кухина слюнчени жлези произвеждат секрет или т.нар. слюнка богата на хормони, участващи в началното смилане на въглехидратите, съдържащата още антибактериални вещества (лизин) и други съставки.
повече
 
Грижата за бебешката уста
понеделник, 11 февруари 2013

Грижата за бебешката уста  - превенция за кариеси в бъдещето?
Според новото проучване на Университета в Илинойс, младите родители имат още една причина да
обръщат внимание на техните беззъби бебета. Проучването потвърждава наличието на бактерии свързани с кариеси в ранното детство в бебешката слюнка.
 

повече
 
Кариес
четвъртък, 01 октомври 2015
Кариесът е инфекциозно заболяване, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите. Причината за появата му е бактериална дейност в устната кухина, която причинява разпадане на зъбната тъкан, започваща най-често от емайла и продължаваща в дълбочина.
 
повече
 
Как по-ефикасно да си мием зъбите?
четвъртък, 07 март 2013

Това е въпрос, който трябва да си зададем, защото от това как си мием зъбите зависи в последствие колко често ще ходим на зъболекар. Поддържането на добра устна хигена е гаранция както за здрави зъби, така и за свеж дъх. Четките за зъби въпреки всичките нови подобрения, разновидности и прочее, са два основни вида: обикновени и електрически. Като обикновените се делят на три подвида: меки (Soft), средни (Medium) и твърди (Hard). Като каква четка трябва да използвате зависи от това, колко много зъбна плака имате и колко е твърд зъбният ви камък.
повече
 
Скъпото зъболечение невинаги е най-доброто!
понеделник, 04 март 2013

На пазара на стоматологичните услуги се появиха много нови, модерно обзаведени стоматологични кабинети. Как да се ориентира човек кой от тях да избере? Ако решите да се обърнете към клиника или кабинет за лечение на зъбите си, ще трябва да си изясните следното:

• Разполага ли с най-съвременно оборудване или работи с остаряло?
• Напълно или частично се прилагат обявените технологии? Ако е частично, качеството на медицинската услуга не е от най-добрите.

повече
 
Калций, витамин С и фолацин - диeта за здрава и красива усмивка
понеделник, 11 март 2013

Въпреки, че са твърди и устойчиви, зъбите са и изключително чувствителни. Именно те, а също и венците и венците страдат най-много от неправилното хранене и типичния за зимата дефицит на витамини, минерали и микроелементи. При нездравословна, бедна на витамини и микроелементи диета, зъбите стават крехки, чупливи и по повърхността им се образуват петна. Венците също стават рехави, започват да кървят, податливи са на всякакви видове микроби.

повече
 
Микропротезиране или класическо пломбиране
вторник, 05 февруари 2013

Какво представлява микропротезирането? С какво то е по-добро от обикковеното протезиране?

Микропротезирането е съвременната алтернатива на класическото пломбиране. Микропротезирането е смяната на увредените или липсващи части на зъба с вкладки и накладки. Тези конструкции от различни керамични или композиционни материали се приготвят по точен модел в специална лаборатория и се фиксират в обработената плоскост на зъба със специални съставки.

повече
 
Един от най-важните елементи за зъбния емайл - Флуор (f)
понеделник, 04 март 2013

Флуорът е свързан основно с развитието на зъбите, формирането на дентина и зъбния емайл. В зъбите концентрацията му достига до 250-550 мг/кг. Значително е количеството му и в костното вещество – 200-500 мг/кг. В мускулите той е по-слабо проявен – 2-3 мг/кг.
Флуорът има голямо значение за здравите зъби на индивида. Отлагането му в зъбния емайл става основно в детска възраст, когато се образуват и оформят постоянните зъби.
повече
 
Кое определя цвета на зъбите?
понеделник, 04 март 2013

Цветът на зъбите не е просто част от тяхната визия, а променя съществено визуалното възприемане на лицето. Цветът е пряко свързан с формата и я определя. Така по-тъмните зъби създават „оптическа илюзия“ за по-дребни зъби, като се засилват тъмните участъци между самите тях, дефектите стават по-видими, така дори и леките размествания, особено във видимата предна зона, стават осезаеми.
повече
 
Има ли правила в грижата за зъбите?
понеделник, 11 март 2013

Всеки човек с елементарна лична хигиена мие зъбите си поне два пъти дневно. Дали това, обаче, се прави ефективно? Дали съществуват определени правила, които ще ни помогнат да се смеем по-често, без да се срамуваме от усмивката си? Оказва се, че изборът на четка не е просто да грабнеш първата от щанда, която ти привлече погледа, а после сутрин и вечер да изтъркваш на бързо зъбите си.
Преди всичко, добре е да знаете, че правилното почистване започва с външната страна, после вътрешната и накрая завършва с изтъркване на дъвкателната (горната) част на зъбите. От особено значение е миенето да продължава минимум 3 мин., за да може полезните съставки в пастата за зъби да проявят своето благотворно въздействие.
повече
 
Какво представлява здравословното хранене
събота, 09 март 2013

Здравословното хранене най-често се свежда до балансиран прием на определени храни:
Храната ви трябва да е разнообразна и балансирана.
Приемайте храна три или четири пъти дневно в определени часове.
Здравословно е приемането на качествени продукти, приготвени по най-опростен начин. Ако не е възможно да се консумират сурови, което безспорно е най-здравословно, по-добре да са варени или печени, отколкото пържени.
Яжте само когато сте гладни. Запомнете, глад и апетит са две различни понятия. Гладът е естествена потребност за храна, докато апетитът е вече психична проява и е по-скоро желание за ядене и то не на какво да е.

 
повече
 
Ако искате да си нямате проблеми със зъбите?!
събота, 23 март 2013

Имате чувствителни зъби и постоянно се оплаквате от тях, то тогава може да опитате следните малки, но ефективни тънкости?!

Да започнем с четката за зъби. Тя трябва да бъде със средна по размери глава, с мек косъм и задължително с равна повърхност. Четките на вълнички, назъбени, стърчащи и т.н. никак не са полезни. Даже, когато я използва човек, който има прекалена чувствителност на венците, те само ги нараняват, а след това започват и да кървят.
повече
 
Естествено избелване на зъби - Да, това наистина е възможно
събота, 23 март 2013

Някои природни съвети за естествено избелване на зъбите и как да избелим зъбите си чрез промяна на диетата.
Ако търсите за някои природни съвети за избелване на зъбите, тази статия е написана точно за вас. По-специално, ние ще говорим за това защо трябва да намалите кафето и чая; за някои от плодовете, които могат естествено да избелят зъбите ви, и начините за подобряване на вашата диета, за да имате по-бели зъби. След като свършете с четенето на тази статия, вие ще знаете няколко начина да направите вашия зъби естествено бели.
повече
 
Как се лекува пулпитът
неделя, 24 март 2013

Пулпитът бива два вида: обратим и необратим. При обратимия пулпит, по преценка на стоматолога, нервът може да бъде спасен, без да се наложи умъртвяването и изваждането му. На откритата пулпа се слага биологична превръзка и калциево-хидроокисна паста.

Фотополимеризиращият вариант е по-добър, тъй като не се разгражда с времето, което води до дупка в пломбата. Може да се стигне до умъртвяване на нерва, но е важно стоматологът да се опита да запази зъба жив.
повече
 
Безопасни ли са системите за избелване на зъбите?
понеделник, 25 март 2013

Безвредни са.

Те са широко използвани и многократно изпитани. Важно е да се спазва стриктно технологията при работа с тях и да се използват утвърдени продукти за избелване.

Важно е също да не се просрочва времето или прилагането на повишено количество топлина и светлина, тъй като може да доведе до увреждане на емайла.

Продължителната употреба на избелващите системи също може да доведе до увреждане на зъбите.

повече
 
Пожълтяване на зъбите
четвъртък, 04 февруари 2010

Пожълтяването на зъбите е свързано с нарушения на външната им обвивка - емайла.  През микропукнатините в него навлизат вещества, които оцветяват трайно подлежащото вещество, т.нар. дентин. То е по-меко и по-лесно встъпва в реакция с проникналите през емайла молекули. Този процес води до промяната в цвета му. Ето някои от причините за появата му
повече
 
Строеж на зъба
понеделник, 25 май 2009

На зъба ясно се различават три добре обособени части:
•    коронка (на латински: calix dentis) - намира се над венеца;
•    шийка (на латински: collum dentis) - покрита от венеца;
•    корени (на латински: radix dentis) - могат да бъдат един или няколко; разполагат се в съответстващо легло, в челюстните кости.
Зъбът е изграден от:
•    емайл (на латински: enamelum)
•    дентин (на латински: dentinum)
•    зъбна пулпа (на латински: pulpa)
•    зъбен цимент (на латински: cementum)

повече
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?