Лошият дъх е неприятен проблем, от който страдат много хора. Често засяга възрастните и малките деца. За мнозина лошият дъх може да се окаже и алармиращ симптом за някои заболявания. Някои дори са убедени, че имат лош дъх, въпреки че на практика такъв при тях няма.


Страхът от лошия дъх, който е безкрайно неприятен в ежедневната комуникация, даде преимущество на фармацевтичните компании да произвеждат множество води за уста, както и пасти за зъби с обещанието, че те помагат. Истината за лошия дъх е, че той се провокира от много фактори. Най-честите може да са свързани с хранителните навици, както и със заболяване в устната кухина.


Съществува разбира се вероятността лошият дъх да се провокира от анатомични промени по хранопровода, които задържат храна в образувания, наподобяващи джоб. По този начин се постига гниене на хранителни продукти, което предизвиква появата на лош дъх. Друга причина може да бъде нарушена перисталтика и освобождаване на храната от стомаха, което също да доведе до нейното гниене и поява на лош дъх. Лошият дъх може да бъде провокиран от прием на много мазни храни, които престояват дълго време в стомашната кухина и по същия механизъм предизвикват гниене и регургитация на неприятна миризма.



1. Кои са основните причини за поява на лош дъх?

Плаката по зъбите, която е вид лепкаво покритие на зъбния емайл, съставена от хранителни частици, слюнка и бактерии е главната причина за поява на лош дъх. Също така остатъчни следи от кафе, алкохолни напитки, храна със силен аромат, цигарен дим и други фактори също могат да допринесат за появата му.


В нормално състояние производството на слюнка спомага за прочистване на устата от изостанали хранителни частици, а така нареченият сутрешен дъх се провокира от изсъхването на устната лигавица през нощта, което определя миризмата на застояло.

 

Друг причинител на изсушаването в устната кухина е дългото гладуване, което на практика спира производството на слюнка. Недостатъчният прием на чиста вода също може да бъде провокатор за появата на лош дъх. Лошият дъх може да бъде съпътстващ симптом при депресии, когато слюнката се задържа в свода, при корена на езика, и се поглъща от бактерии, нормално обитаващи човешката уста.


Лошият дъх също така може да бъде симптом на някои заболявания. Такива са например нарушенията в храносмилането, поради задръжка на храна в стомаха или хранопровода и протичащи гнилостни реакции. Също така може да е симптом на възпаления в зъбите и венците, стичане на секрети по гърлото през назофаринкса.


Особено чест виновник за поява на лош дъх са белодробните заболявания.

 

Други заболявания, които протичат със симптоми на лош дъх, са тези, които обхващат стомашно-чревния тракт и предизвикват задръжка на нормален чревен пасаж с поява на запек и ретроградно отделяне на газове през стомаха и хранопровода към устната кухина.

 

От лош дъх също така страдат раково болните пациенти, болните от диабет, бъбречни заболявания, туберкулоза, синузит и ангина, при която лошият дъх се причинява от бактериалната инфекция в сливиците и протичащите гноеродни процеси в тях.


Лошият дъх се среща също така и при хора, приемащи някои лекарствени средства. Такива са антидепресантите. Техният основен страничен ефект е изсушаване на лигавиците, в това число и на устната кухина. В тези случаи се препоръчва увеличаване в приема на чиста вода и други хидратиращи средства.


2. Какво е правилното лечение на този проблем?

Тъй като плаката е основен причинител на лошия дъх, специалистите по заболявания в устната кухина в екип със зъболекари съветват хората да измиват достатъчно добре зъбите си поне два пъти дневно, като особено важно е това да се прави след хранене, за да се избягва възможността от задръжка на плака. Също така в някои условия може да се прилага разтвор на сода бикарбонат, която почиства много добре и дезодорира устната кухина.

 

NEWS_MORE_BOX


Препоръчително е отказването от храна със силен аромат и от прекомерния прием на алкохолни напитки. Водите за уста, дъвките и ментовите бонбони на практика са само симптоматично средство за лечение на основния проблем.


За борбата с лошия дъх се препоръчва прием на повече фибри и пълнозърнести храни, свежи плодове и зеленчуци. По този начин се овладяват проблемите с храносмилането и вероятността за поява на лош дъх.

 

Ябълките, портокалите, целината и магданозът почистват добре устната кухина и стимулират производството на слюнка, с която се очиства устната кухина. Също така полезно е дъвченето на листа от лютива мента, което навремето древните римляни са го използвали като основен метод за борба с лошия дъх.


Специалистите по хомеопатия препоръчват при силно неприятен сутрешен дъх, след събуждане да приемат Nox vomica или калиев фосфид.